Profesor Amdžad Parvaiz FRCS FRCS (Gen)

  • Profesor hirurgije
  • Direktor Evropske akademije za robotsku kolorektalnu hirurgiju (EARCS)
  • Šef laparoskopske i robotske kolorektalne hirurgije Champalimaud fondacije, Lisabon, Portugal
  • Opšta bolnica Pul, Pul Ujedinjeno Kraljevstvo

Profesor Amdžad Parvajz je specijalista kolorektalne hirurgije, sa širokom obukom u opštoj, kolorektalnoj, i naročito laparoskopskoj kolorektalnoj hirurgiji. Na čelu je jedinice za MIS u Pulu.

Specijalizirao je u Južnoj Africi između 1994. i 1998 godine, pre nego što je došao u Englesku 1999. godine. Rad sa Robinom Kenedijem u Jovilu je u njemu probudio interes za laparoskopsku hirurgiju. Nastavio je obuku u Bejsingstouku, kao specijalizant opšte hirurgije. U Veseksu je kompletirao supspecijalizaciju u ovom tipu hirurgije. 2005. godine profesor Amdžad Parvajz je završio nacionalni kurs napredne laparoskopske hirurgije u Kolčesteru pod pokroviteljstvom profesora Rodžera Motsona.

Poseban interes profesora Parvaiza predstavljaju kolorektalni kancer i benigne bolesti. Na visokom stručnom nivou izvodi najsloženije operacije iz domena robotske i laparoskopske kolorektalne hirurgije. Profesor Parvajz je svoje rezultate predstavljao na mnogim međunarodnim sastancima, a njegovi radovi su mnogo puta objavljivani u uvaženim časopisima.

Profesor Parvajz je jedan od vodećih engleskih instruktora za specijaliste zainteresovane za minimalno invazivnu kolorektalnu hirurgiju, kao deo projekta engleskog ministarstva zdravlja Lapco.

Osim briljantne akademske i hirurške karijere, profesor Amdžad se pokazao kao veliki prijatelj srpske hirurgije, jer je pružio svoju nesebičnu podršku u započinjanju programa kolorektalne laparoskopske hirurgije u Pančevu, pre svega kao instruktor i predavač na ranijim Workshop-ovima.

Profesor Amdžad je oženjen i ima troje dece.