9. koloproktološka radionica

Uvodna reč

Poštovane koleginice i kolege,

Velika mi je čast i zadovoljstvo da Vas pozovem na 9. po redu Pančevačku koloproktološku radionicu, kao i redovni sastanak HS SLD, koji će se održati u petak 23. septembra 2022. godine sa početkom od 9 časova, u Centru za kulturu Pančeva.

Na prethodnoj Radionici, 2019. godine Lapserb projekat je i formalno osvojio vrh Srbije. Naši ugledni gosti, sada već dobro poznati hirurzima Srbije, su prihvatili izazov i sa četrdesetak najupornijih kolega su popeli najviši vrh Srbije – Midžor, na Staroj planini. Na taj način smo simbolično rekli gde je naše mesto.

Za ovaj sastanak je bilo teško smisliti nešto ‘jače’ od toga, a onda smo shvatili da je najmoćnija odlika Lapserb projekta njegova demokratičnost, odnosno spremnost naših instruktora, na čelu sa profesorom Amdžadom, da idu u svaku bolnicu u Srbiji u kojoj postoje uslovi i interes za učenje ove vrste hirurgije.

I u periodu do izbijanja pandemije naša Lapserb ekspedicija je bila, pored univerzitetskih klinika u Beogradu i Novom Sadu, i u Valjevu, Leskovcu, Užicu i Senti. Ogroman entuzijazam i zaraznost veća od pandemije koronom je sa profesora Amdžada prešla na većinu hirurga koji su imali i najmanji kontakt sa njim.

Danas preko 30 bolnica u Srbiji je uključeno u Lapserb projekat! Više nema sumnje da je to jedan od najuspešnijih programa edukacije u našoj zemlji.

Da bismo pokazali da ćemo nastaviti započeto, odlučili smo da ove godine po završetku stručnog dela Radionice nastavimo druženje sa našim instruktorima na planini Tari i da posetimo Jagošticu, koja je poznata kao najzabačenije selo Srbije, i na taj način pošaljemo poruku da će Lapserb nastaviti organizovanje radionica u svakoj bolnici u Srbiji koja ima želju i uslove za razvijanje ove vrste hirurgije.

U Lapserb bazu su do sada uneti podaci za više od 2000 operacija, što je prikazano na nedavno održanom kongresu u Nišu. Nedvosmisleno je pokazano da su naši rezultati uporedivi sa projektom edukacije u Velikoj Britaniji, koji nam je bio uzor. Ipak, svesni smo da je naš projekat još uvek na početku. Zbog korone smo poslednje dve godine malo posustali, pa se nadam da će 9. pančevačka radionica dati podstrek i podsetiti da se učenje nikad ne završava.

U Pančevu 23. septembra, a zatim na Tari 24. i 25. domaćini neće biti samo pančevački hirurzi, već svi hirurzi Lapserb zajednice. Naši gosti to već dobro znaju, i zato će i ove godine sa nama biti: prof. Amdžad Parvaiz, prof. Aleksej Karačun, prof. Mehmet Kuzu, prof. Danilo Mišković, prof. Nuno Figueireido, uz moguće goste iznenađenja.

Poneti idejom demokratičnosti, odlučili smo da rizikujemo, i da ove godine ne bude kotizacije za našu radionicu. Sa velikim zadovoljstvom, sve Vas pozivam u Pančevo, ali i na Taru da učimo i da se družimo.

Mladen Janić,

Direktor radionice

23 septembar 2022.
od 9 h

Kulturni centar Pančeva
Vidi na google maps

+381643546891

Milan Janić

9. koloproktološka radionica

Program

9.00

Doček, doručak i prijava učesnika

10.00

Svečano otvaranje

10.30

Amjad Parvaiz

“Does Serbia need robotic surgery?”

11.00

Ayhan Kuzu

“Splenic flexure – vascular anatomy and mobilization”

11.30

Alexei Karachun

“ICG for lzmph node mapping in colon cancer”

12.00

Danilo Mišković

“Robotic revolution”

12.30

Ayhan Kuzu

“Rectal carcinoma- lateral lymph node dissection”

13.00

Nuno Figueiredo

“Complex cases – what minimally invasive colorectal surgery can do?”

13.30

Alex Petrov

“Short term outcomes of COLD trial (D2 vs D3 right colon carcinoma)”

14.00

A roundtable

15.00

Lunch in the lobby of the cultural center

Radionica je u procesu akreditacije od strane Ministarstva zdravlja.

Registruj se

9. koloproktološka radionica

Predavači

Profesor Amdžad Parvaiz
Profesor Amdžad ParvaizFRCS FRCS (Gen)
Profesor Nuno Figueiredo
Profesor Nuno FigueiredoPhD, MD
Profesor Aleksej Karačun
Profesor Aleksej KaračunPhD, MD
Prof. dr Mehmet Ajhan Kuzu
Prof. dr Mehmet Ajhan KuzuPhD, MD, FACS
Danilo Mišković
Danilo MiškovićPhD, MD, FRCS

Rok za registraciju za radionicu je 1. septembar 2022. Registruj se sada kako bi obezbedio sebi mesto.

Registruj se