Uvodna reč PCWS 2017.

Poštovane koleginice i kolege, dragi prijatelji!
Veliko mi je zadovoljstvo da Vas, u ime celog tima, po šesti put pozovem na pančevačku koloproktološku radionicu, koja će se održati 31.oktobra ove godine.
Više od deset godina, kroz prethodne radionice, sačuvali smo osnovni koncept: da nam naši gosti, uvaženi svetski eksperti, kroz svoja predavanja, ali pre svega u hirurgiji uživo, prenesu one male tajne zanata koje čine vrhunske majstore. A vrhunski majstori ne boluju od sujete: prihvatili su nas kao prijatelje i nesebično nam prenose svoja ogromna znanja.
Svi se sećamo nadahnutih i duhovitih predavanja Richarda Cohen-a, ali još više njegovih proktoloških operacija sa briljantnim komentarima i praktičnim uputstvima, nakon čega su mnogi od nas promenili način rada u ovoj oblasti hirurgije.
Prof Kenichi Sugihara nam je otkrio tajne japanske škole operisanja karcinoma rektuma i ukazao na neke još uvek nerazjašnjene dileme u ovoj oblasti. Prof Piter Tsarkov iz Moskve je jedan od najzaslužnijih za otvaranje ruske hirurgije prema svetu, a mi smo imali čast da po prvi put u Srbiji drži predavanja i demonstrira veliko hirurško umeće baš na našoj radionici. Prof Maher Abas iz Los Angelesa je prvi koji je uradio laparoskopsku operaciju na našim radionicama i usmerio dalji pravac interesovanja.
Na velikom koloproktološkom sastanku u Moskvi, 2012 godine imamo priliku da gledamo prenos hirurgije uživo paralelno iz dve operacione sale: Kao finale nekog velikog grend slem turnira. Levo – Prof Stiven Wexner, desno – nama tada nepoznat prof Amjad Parvaiz iz Portsmunta, UK. Naravno, nije bilo proglašavanja pobednika, ali mi imamo svoj izbor… Sledeće, 2013 godine, na petoj pančevaćkoj radionici, drži predavanja i operiše nas Učitelj, Prof Amjad Parvaiz!
I evo nas pred šestom po redu pančevačkom koloproktološkom radionicom, koja će se održati 31 oktobra ove godine.
Pored Prof Parvaiz-a gosti će nam biti i Prof Alexey Karachun iz St Petersburga i Prof Mehmet Ayhan Kuzu iz Ankare! Izvorna ideja pančevačke radionice je našla apsolutnu potvrdu u metodama obuke i rada naših uvaženih gostiju: učitelj učenicima sistematično, pokret po pokret prenosi hiruršku tehniku. Nešto od toga ste videli na pethodnoj radionici. Uvereni da ćete ovog puta videti još mnogo više, pozivamo Vas da nam se 31. oktobra prikljućite.

Mladen Janić
Predsednik Workshopa