Biografije učesnika 6. radionice

Prof. dr Amdžad Parvaiz, Univerzitet u Portsmutu, Queen Alexandria Hospital

TOP MAN Amjad Parvaiz with the da Vinci robot at Queen Alexandra Hospital

Profesor Parvaiz sa da Vinči robotom u Queen Alexandra Hospital

Profesor Amdžad Parvaiz je specijalista kolorektalne hirurgije, sa širokom obukom u opštoj, kolorektalnoj, i naročito laparoskopskoj kolorektalnoj hirurgiji. Na čelu je jedinice za MIS u Portsmutu.

Specijalizirao je u Južnoj Africi između 1994. i 1998, pre nego što je došao u Englesku 1999. godine. Rad sa Robinom Kenedijem u Jovilu je u njemu probudio interes za laparoskopsku hirurgiju. Nastavio je da radi u bolnici u Bejsingstoku, prvo kao mlađi, a zatim i kao stariji specijalizant kolorektalne hirurgije. U Veseksu je završio supspecijalizaciju u ovoj oblasti hirurgije. Profesor Amdžad Parvaiz je 2005. godine završio Nacionalni kurs napredne laparoskopske hirurgije u Kolčesteru pod pokroviteljstvom profesora Rodžera Motsona. 

Amdžadov poseban interes predstavljaju kolorektalni kancer i benigne bolesti. Na visokom stručnom nivou izvodi laparoskopsku hirurgiju kolona i rektuma. Jedan je od nekolicine hirurga koji rutinski izvode laparoskopski TME za rektalni kancer i izvođenje anal-pouch-a kod pacijenata sa ulceroznim kolitisom i FAP-om. Profesor Parvaiz je svoje rezultate predstavljao na mnogim međunarodnim konferencijama, a njegovi radovi su mnogo puta objavljivani u uvaženim časopisima.

U Portsmutu je aktivni učesnik u nastavi iz medicinske edukacije i kliničkih veština. Univerzitet u Portsmutu je njegov rad na nacionalnom i međunarodnom nivou prepoznao 2011. godine, postavivši ga na mesto profesora hirurgije. Profesor Parvaiz je jedan od vodećih engleskih instruktora za specijaliste zainteresovane za laparoskopsku kolorektalnu hirurgiju, kao deo projekta engleskog ministarstva zdravlja.

Osim briljantne akademske i hirurške karijere, profesor Amdžad se pokazao kao veliki prijatelj srpske hirurgije, jer je pružio svoju nesebičnu podršku u započinjanju programa kolorektalne laparoskopske hirurgije u Pančevu, pre svega kao instruktor i predavač na ranijim radionicama.

Profesor Amdžad je oženjen i ima troje dece.

Prof. dr Mehmet Ajhan Kuzu, Univerzitet u Ankari

mehmet ayhan Kuzu

Profesor Mehmet Kuzu je rođen 1963. godine u Ankari. 1986. godine je završio fakultet sa najvišim ocenama. Svoju profesionalnu karijeru je započeo odmah po završetku fakulteta, i to na Odeljenju za opštu hirurgiju Univerziteta u Ankari.

Period od avgusta 1991. do oktobra 1992. godine provodi na Univerzitetu u Lidsu, na Odeljenju za opštu hirurgiju, pod pokroviteljstvom profesora Dejvida Džonstona i doktora Majkla MekMejona. U Engleskoj učestvuje na istraživačkim projektima iz disekcije limfnih žlezda kod gatričnog karcinoma, TME kod rektalnog karcinoma i kolo-analnim anastomozama kod ulceroznog kolitisa, kao i restorativne proktokolektomije kod FAP-a i endoskopske hirurgije (laparoskopske i VATS). Osim kliničkih istraživanja i prakse, profesor Kuzu je u Lidsu učestvovao i u radu anorektalne fiziološke laboratorije. Za četrnaest meseci provedenih u Engleskoj, objavio je devet radova, koje je kasnije prezentovao na brojnim međunarodnim sastancima.

Međunarodna usavršavanja je nastavio u Sjedinjenim Američkim Državama i u Kanadi, u periodu od jula 2000. do oktobra 2001. godine, gde je posetio velike istraživačke centre iz oblasti kolorektalne hirurgije. Dobitnik je više nacionalnih i međunarnodnih nagrada, među kojima se ističu dve nagrade od strane Američkih udruženja hirurgije, kao i kolorektalne hirurgije iz 2001. godine.

Učestvovao je kao predavač na više međunarodnih skupova, kao autor i koautor ima objavljenih 60 radova u međunarodnim časopisima, kao i 23 rada u turskim.

Profesor Mehmet Kuzu je oženjen, i ima dve ćerke.

Prof. dr Aleksej Karačun, Institut za onkologiju NN Petrova, St. Petersburg

Alexey Karachun

Profesor Karačun je rođen 1970. godine u Sankt Petersburgu. Osnovne studije je završio na Vojnoj medicinskoj akademiji ‘S.M. Kirov’ u Sankt Petersburgu. Prvi deo specijalizacije je odslužio u Vojnoj medicinskoj ustanovi u Habarovsku, na Dalekom istoku. Po povratku u matičnu ustanovu, 2000. godine brani svoju doktorsku tezu. 2007. završava supspecijalizaciju iz abdominalne onkološke hirurgije na Univerzitetu u St. Petersburgu. Izbabran je u zvanje asistenta na hirurgiji 2005. godine, profesor je od 2015. godine.

Profesor Karačun na podjednakom, visokom, nivou izvodi, kako laparoskopske, tako i otvorene operacije iz kolorektalne hirurgije, kao i resekcije želuca zbog karcinoma. Autor je mnogobrojnih radova objavljenih u vodećim svetskim časopisima, prvenstveno iz oblasti laparoskopske kolorektalne hirurgije.

Oženjen je i ima jedno dete.

Dr Mladen Janić, Opšta bolnica Pančevo

portret

Dr Janić je rođen 1959. godine. Fakultet je završio u Beogradu. Specijalizaciju iz hirurgije je završio 1992. godine sa odličnim uspehom. U periodu od oktobra do decembra 1997. godine, pohađa prestižni kurs proktologije u Bolnici i akademskom institutu St. Mark u Londonu pod vođstvom profesora Džona Nikolsa. 2000. godine provodi dva meseca na Fakultetu za medicinu i stomatologiju u Tokiju, proučavajući nerv-prezervirajuće operacije kod karcinoma rektuma. 2001. godine je završio supspecijalizaciju iz kolorektalne hirurgije na Klinici za digestivnu hirurgiju KCS.

Od 2002. do 2007. godine u Klivlendu, Njujorku i u Hjustonu, na Odeljenjima za kolorektalnu hirurgiju, provodi po dva meseca, kao gostujući hirurg. Od 2002. organizuje u Pančevu Kolorektalnu radionicu, koja je međunarodnog karaktera. U više navrata je bio predavač po pozivu na sastancima kolorektalnih hirurga u Moskvi, Krasnodaru i u Šangaju.

Oženjen je i ima dvoje dece.