Amdžad Parvaiz

Prof. dr Amdžad Parvaiz, Univerzitet u Pool-u

TOP MAN Amjad Parvaiz with the da Vinci robot at Queen Alexandra Hospital

Profesor Amdžad sa daVinci robotom

Profesor Amdžad Parvaiz je specijalista kolorektalne hirurgije, sa širokom obukom u opštoj, kolorektalnoj, i naročito laparoskopskoj kolorektalnoj hirurgiji. Na čelu je jedinice za MIS u Poolu.

Specijalizirao je u Južnoj Africi između 1994. i 1998, pre nego što je došao u Englesku 1999. godine. Rad sa Robinom Kenedijem u Jovilu je u njemu probudio interes za laparoskopsku hirurgiju. Nastavio je da radi u bolnici u Bejsingstoku, prvo kao mlađi, a zatim i kao stariji specijalizant kolorektalne hirurgije. U Veseksu je završio supspecijalizaciju u ovoj oblasti hirurgije. Profesor Amdžad Parvaiz je 2005. godine završio Nacionalni kurs napredne laparoskopske hirurgije u Kolčesteru pod pokroviteljstvom profesora Rodžera Motsona.

Amdžadov poseban interes predstavljaju kolorektalni kancer i benigne bolesti. Na visokom stručnom nivou izvodi laparoskopsku hirurgiju kolona i rektuma. Jedan je od nekolicine hirurga koji rutinski izvode laparoskopski TME za rektalni kancer i izvođenje anal-pouch-a kod pacijenata sa ulceroznim kolitisom i FAP-om. Profesor Parvaiz je svoje rezultate predstavljao na mnogim međunarodnim konferencijama, a njegovi radovi su mnogo puta objavljivani u uvaženim časopisima.

Univerzitet u Portsmutu je njegov rad na nacionalnom i međunarodnom nivou prepoznao 2011. godine, postavivši ga na mesto profesora hirurgije. Profesor Parvaiz je jedan od vodećih engleskih instruktora za specijaliste zainteresovane za laparoskopsku kolorektalnu hirurgiju, kao deo projekta engleskog ministarstva zdravlja.

2016. prelazi da radi u bolnici u Poolu, gde je aktivni učesnik u nastavi iz medicinske edukacije i kliničkih veština.

Osim briljantne akademske i hirurške karijere, profesor Amdžad se pokazao kao veliki prijatelj srpske hirurgije, jer je pružio svoju nesebičnu podršku u započinjanju programa kolorektalne laparoskopske hirurgije u Pančevu, pre svega kao instruktor i predavač na ranijim radionicama.

Profesor Amdžad je oženjen i ima troje dece.