Odsek

Koloproktološki odsek odeljenja opšte hirurgije bolnice u Pančevu raspolaže sa 20 postelja, kao i sa dva apartmana. Šef odseka je dr Mladen Janić (hirurg-koloproktolog), odgovorna sestra je Zorica Trepanić.

Više o lekarima, kao i njihove kontakte, možete pronaći na ovoj stranici.

Istorijat

Opšta bolnica u Pančevu je osnovana 1830. godine. Raspolaže sa 650 postelja i zapošljava više od 200 lekara- specijalista. Na odeljenju opšte hirurgije se godišnje uradi oko 2000 operacija.

Misija

Lekari i sestre koloproktološkog odseka su posvećeni pružanju optimalnog i savremenog lečenja pre svega iz oblasti malignih bolesti debelog creva, benignih koloproktoloških oboljenja, kao i drugih oboljenja iz oblasti opšte hirurgije. Kroz neprestano usavršavanje i posetu vodećim svetskim centrima hirurgije kolona i rektuma, pratimo svetske trendove, pružajući nivo zdravstvene zaštite kakav naši pacijenti zaslužuju i očekuju, u skladu sa modernim medicinskim načelima.

Vizija

  • Pružanje kvalitetne i moderne zdravstvene zaštite iz malignih i benignih oboljenja kolona i rektuma.
  • Uvođenje laparoskopske hirurgije karcinoma kolona i rektuma kao standarda lečenja.
  • Organizacija pančevačke koloproktološke radionice.
  • Saradnja sa vodećim hirurzima.
  • Prenošenje znanja i iskustava mlađim lekarima i specijalizantima hirurgije zainteresovanim za hirurgiju kolona i rektuma.

Karcinom kolona i rektuma je kod muškaraca treći, dok je kod žena treći najčešći malignitet. Prema podacima registra za rak, u periodu 1999-2009. godine broj obolelih od karcinoma kolona i rektuma je u značajnom porastu, te se procenjuje da je u tom periodu zabeleženo čak 66% više obolelih.

Odsek kolorektalne hirurgije u brojkama…

Po broju i vrsti operacija koje se izvode, kao i postignutim rezultatima, naš odsek se svrstava među najfrekventnije u Srbiji. Konstantnim usavršavanjem, aktivnim učešćem na svetskim sastancima, kao i saradnjom sa vrhunskim stručnjacima, trudimo se da pratimo svetske trendove.

Laparoskopska hirurgija karcinoma kolona i rektuma predstavlja fokus našeg profesionalnog rada. Preoperativna priprema, perioperativni tretman su usklađeni sa najsavremenijom medicinskom praksom, te se pacijenti vraćaju u svakodnevne aktivnosti obično već 5. postoperativnog dana!

Laparoskopska hirurgija kolona i rektuma se izvodi u našoj kući od juna 2015. godine, pre svega pod vođstvom svetski priznatog instruktora laparoskopske kolorektalne hirurgije, prof. dr Amdžad Parvaiza, kao i prof. Alekseja Karačuna. Sa samostalnim radom započinjemo u novembru 2015. godine, u kojem periodu nam je od neizmerne pomoći bio dr Jordan Lazarević, iz Valjevske bolnice, sa kojim uspešno kompletiramo sledećih 20 operacija, čime je inicijalni trening u ovoj vrsti hirurgije kompletiran.

Možemo se pohvaliti jednom od najvećih operativnih serija u našoj zemlji. Uradili smo više od 150 laparoskopskih operacija, sa procentom komplikacija (5%) i konverzija (5%) koji se mogu porediti sa onima koji postižu evropski i svetski hirurzi u bolnicama sekundarnog nivoa.